websikehealthcheck
websikehealthcheck

Blog...

Tisztázzuk végre: tényleg ártalmasak a szénhidrátok?!

Genetikai alapú táplálkozás - Csikós Andrea

Ebben az információ áradatban, ami most ránk zúdul táplálkozás kapcsán, nem csoda, hogy elbizonytalanodunk. Minden nap kinő a földből egy új irányzat, ami „szuperegészséges” és egy jól ismert közszereplő is pontosan ettől fogyott le. Persze ki ne szeretne egy ilyen változást. Nagyjából mindenhol azt halljuk, hogy számoljunk le a szénhidrátokkal. Lassan már bűnös dologgá válik, ha valaki megeszik egy finom sütit, hiszen bűnözésnek is hívjuk és bűntudatot táplálunk vele. Épp ezért itt az ideje leszámolni a tévhitekkel!

Nézzük, mit is jelentenek a szervezet számára a szénhidrátok!

„Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak az állati és emberi szervezetben: a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik.” /orvoslexikon.hu/

Kijelenthetjük, hogy a szénhidrátok a szervezetünk legfontosabb energiaforrásai. Ezért, mint mindenből, ami fontos számunkra, természetesen a lehető legjobb minőségűt kellene adnunk a szervezetünknek és ez lesz itt a kulcs!

NEM a megvonáson alapuló diéták fogják megoldani a súly, az anyagcsere vagy akár az érrendszeri problémákat, hiszen szervezetünk legtöbb problémája éppen a hiányokból adódik.

Mi történik a testünkkel ha nem kap elegendő mennyiségű szénhidrátot?

1. INGERLÉKENYSÉG

A belső remegésnek és feszültségnek külső megnyilvánulásai is lesznek, fokozottan ingerült állapotba kerülünk, egy robbanás előtti helyzet, egy rossz szó és bammmm.

Az amerikaiak kitaláltak erre egy új szót, amit kifejezetten az éhezés miatt kialakult ingerült állapotra használnak: a „hangry” , (hungry + angry: éhesmérges) jelenség, a szerotonin nevű boldogsághormon hiányától jön létre, mely szénhidrát fogyasztás hatására megoldódik. (Többek között ezért ül a hősnő egy vödör fagyival és nagy kanállal, kócosan éjszaka a konyhában szerelmi bánat után..közben).

2. FEJFÁJÁS, MEGLASSULÁS

Agyi funkcióink megfelelő működtetése szénhidrátok nélkül hosszú távon nem fog menni. Konkrétabban: nem tudsz gondolkodni, lassúbb lesz a felfogásod, nem jutnak eszedbe a szavak, ami nagyon idegesítő, sőt kétségbeejtő tud lenni. Gyakori lesz a migrénes fejfájás, akár napi szintű is és ilyenkor egy banán többet segíthet, mint bármilyen gyógyszer.

3. GYENGESÉG, ENERGIA HIÁNY

Amikor 5-6-10 szundival tudsz felkelni és már reggel fáradtnak, délutánra kimerültnek, álmosnak érzed magad, az éjszakáid pedig álmatlanok, már a vitaminok sem igazán segítenek, lehetséges hogy nem eszel elég szénhidrátot. Szélsőséges esetekben szívritmuszavar és izzadás is előfordulhat. A hiányállapot alaposan kimeríti a szervezetet, kedvetlen, „depis” levert állapotba kerülhetünk.

Tudtad, hogy a szénhidrát másik legnagyobb felhasználója az izomzat? A szervezetünk által fel nem használt glükózt a májban és az izomban jól elraktározzuk glikogén formájában. Ez lesz a sport üzemanyagunk!
Minél magasabb az izomglikogén-koncentrációd, annál optimálisabb lesz a teljesítményed és a kitartásod.
Ha ez az érték alacsony, az korlátoz, lelassít, hamar elfáradsz, megnő a sérülésveszély kockázata is. Pedig a mozgás során elégetett szénhidrát hatalmas energiabomba a szervezetnek, utána szárnyalunk, új erőre kapunk és jó kedvűek leszünk.

4. SZÉKREKEDÉS, PUFFADÁS

Ezek a hiányállapot leghamarabb megjelenő tünetei. Szervezetünk a szénhidrát hiánnyal egyenes arányban rosthiányos állapotba is kerül, hiszen nem kapja meg a rostban dús tápanyagokat, gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek következtében gyakori a hasi puffadás, teltségérzet, szúró gyomor fájdalom.

5. ERŐTLEN, TÖREDEZETT HAJ ÉS HAJHULLÁS

Érezted már, hogy hiába a legjobb sampon és hajpakolás? Ha nem jutnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz a hajad erőtlenné, gyengévé, fénytelenné válik, hullik és nem nő, annyira ki tud száradni, hogy a fül mögötti részeken vattaszerűvé, válik, fésülhetetlen kócok keleteznek, melyeken sokszor már csak az olló tud segíteni.

Jó minőségű gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, halak és húsok! Ez az, amire szüksége van! Sok-sok vitamin és ásványi anyag a lehető legtermészetesebb formában.

Igen, nagyon fontosak a jó minőségű fehérjék is, (halak, tojás, húsok, hüvelyesek) hogy ne csak a szénhidrátokat említsük, hiszen a haj fő alkotóeleme a keratin fehérje. Pl.: a B12 vitamint fehérjékből nyerjük, serkenti a vérkeringést és segíti a tápanyagok eljutását a hajhagymákhoz. Eljutni viszont csak akkor tudnak, ha a vér tartalmazza őket elegendő mennyiségben.

A testünk a legtökéletesebb működő rendszer, úgy irányítja a táplálékokat, hogy az életfontosságú szerveink ne kerüljenek veszélybe, ők a legfontosabbak, így a hajunknak ha amúgy sem elegendő és megfelelő a tápanyag, bizony sajnos kevesebb juthat.

Szükségünk van a szénhidrátokra

Megállapíthatjuk, hogy pont azt megvonni maguktól, ami az éltető energiaforrásunk elég veszélyes dolog. Ha éppen szénhidrát típus vagy, akkor a megvonás összes tünete még fokozottabban jelentkezhet. A fehérjetípusúaknak is hatalmas problémákat okoz, mert jó minőségű szénhidrátokra MINDENKINEK szüksége van!

Kétféle szénhidrátot különböztetünk meg. Elsőre persze mindenki a cukorra, fehérlisztes péksütikre, csokikra gondol, igen ez az egyik csoport, az „egészségtelen” egyszerű szénhidrátok, ezek pillanatok alatt felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet. Az adalékanyagokkal készült, agyonfinomított, gyors élesztős, cukros gluténbomba péksütik, kenyerek elárasztották az üzleteket. Ezek azok, melyek valóban senkinek nem jók, ezeket tényleg száműznünk kell az étrendünkből!

A másik csoport az „egészséges” és rostban dús   komplex szénhidrátok:  a  jó minőségű  gabonákból készült péktermékek, tészták, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek…stb.  A zöldségek jótékony hatása egyértelműen benne van a köztudatban, viszont a gyümölcsök bevitelével már körültekintőbbnek kell lennünk,  mert fruktóz tartalmuk gyorsan emeli a vércukorszintet. Ha éppen plusz kilóktól szeretnénk megszabadulni nem hatékony  sok magas kalória tartalmú gyümölcsöt fogyasztani. A gyümölcsöket érdemes lassú felszívódású szénhidráttal együtt bevinni, így  kíméljük a hasnyálmirigyet, nem generálunk túlzott inzulinválaszt. Jó lehet hozzá  barna rizspufi vagy  zabpehely, cukormentes zabkeksz.

A hüvelyesek is érzékeny terület, áteresztővé teheti a bélfalat és típusonként nagyon eltérő, hogy kinek melyik és milyen mennyiségben lesz jó. A szénhidrát tipusoknál teljes értékű fehérje forrásként tekinthetünk rájuk a megfelelő minőségben és mennyiségben. A szóját minden esetben célszerű elkerülni, fitoösztrogén tartalma megzavarja a hormonális működésünket és komoly problémákat okozhat a szervezetünkben. 

A gabonák tekintetében nagyon megoszlanak vélemények. Sokan a teljes kiőrlésűre esküsznek, a  másik tábor pedig azt vallja, hogy abban még több a mérgező, szervezetünk számára káros anyag és maradnak a fehérnél. 

A teljes kiőrlésű lisztek abban különböznek, hogy tartalmazzák a mag külső héját és a csírát is, így több bennük  a B1, B2, B3, B6,B9  és az E vitamin, valamint tartalmaznak cinket, mangánt és vasat is. Így, pusztán a héj és a csíra eltávolításával a mag 65%-ot veszít  a vitamin és ásványianyag tartalmából.  A külső felületén fellelhető toxin szennyezettség, valamint a növényvédőszerekre  kifejlesztett önvédelmi mechanizmusuk eredményeként egyre agresszivabb  lektin tartalmuk miatt  sajnos ezeket sem sorolhatjuk az egészséges kategóriába.

Szerencsére egyre többen fedezik el újra az ősgabonákat. A Királybúza az életrevaló, rendkívül ellenálló tönkölybúza és a magas fehérjetartalmú tönke búza egyesítéséből született. Szárazságtűrő és kimondottan nem ajánlott a műtrágya és növényvédőszerek használata a termesztésénél!  Így a teljeskiőrlésű lisztjeit is bátran használhatjuk! A magokat  őrlés előtt csiszolják, sőt mivel a maghéj eleve vékonyabb, így a teljes liszt sokkal selymesebb  texturával rendelkezik. Testazonos aminosav szerkezetük  miatt az ebből készült kenyerek, péksütik, tészták egészségmegőrző, erősítő tulajdonságokkal bírnak és nem utolsó sorban rendkívü finomak! A magas rosttartalom pedig közömbösiti  a lektint. Fedezzük fel újra a kovászolást, (fermentálást) a kovász „előemészti” számunkra a glutént.

Magyar ősgabonánk a köles is egyre népszerűbb, nem csak köretként, hanem több kenyér és kész sütemény lisztkeverék alkotóeleme a hajdinával együtt. Készíthető belőle kenyér, palacsinta, lángos, muffin..  A zab a zabpehelyliszt a mérések során legtöbb esetben 80-100%-ra viszi fel a sejtszintű energiát, nagyon sok ügyfelemnek ideális választás.

Ezek a  jó minőségű, egészséges gabonák  lassan szívódnak fel, így sokáig látnak el minket energiával, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezzel hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez. Megfelelő mennyiségű fogyasztásukkal a fenti tünetek pár hét alatt elmúlnak és visszatér az energia is!

„De akkor mennyi szénhidrátot ehetek?!”

Hogy kinek milyen arányban van szüksége szénhidrátra, fehérjére és zsírra az anyagcseretípus mérés során pontosan meg tudjuk határozni. A mérés során feltérképezzük azt is, hogy mely gabonák a legideálisabbak, milyen gyömölcsöket, milyen magas lektint tartalmú zöldséget tolerál jól a szervezet.  Így elérhető a szervezetben a teljes egyensúly, melytől rohamosan növekszik az energiaszint, a kilók leolvadása pedig már csak hab a cukormentes tortánkon!

Tudj meg többet az anyagcseretípus mérésről ide kattintva!

 

Csikós Andrea
Csikós Andrea vagyok, fitnesz életmód és táplálkozási tanácsadó. A legkülönbözőbb táplálkozási irányzatokat kipróbáltam, mire a sokadik eredménytelen fogyókúra és módszer után megismerkedtem az anyagcseretípus méréssel. Ezzel pontosan meg tudom mérni, személyre szabottan, hogy kinek mi az egészséges. Az értelmetlen megvonások helyett végre pontosan azt és annyit tudunk adni a szervezetünknek, amire valójában szüksége van. Ezáltal pedig egészségesebb és boldogabb lehetsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük