
Ha már délután 2 kor fáradt vagy, kávéval vagy energiaitalokkal próbálsz túlélni a munkahelyen, és azt érzed, hogy a teljesítő képességed nem az igazi, el kell gondolkoznod azon, hogy azzal táplálod-e a tested, amire valójában szüksége van.
Korunk hatalmas problémája, hogy szinte használhatatlan élelmiszerekből válogathatunk a hatalmas áruházak polcain.
Látszólag hihetetlen mennyiségű élelem áll rendelkezésünkre, soha nem volt ekkora bőség. Látszólag…
Ezek az élelmiszerek a kevésnél is kevesebb tápanyagot tartalmaznak.
Az emberi test működtetésére teljesen alkalmatlanok, viszont nagyon jól néznek ki, gusztusosak finom illatúak, és még jó ízűek is.
Amint bemész egy áruházba, almás fahéjas süti illattal bombáznak és tökéletes, valótlan szépségű zöldségek, gyümölcsök csábítanak. Régen csak filmekben láttunk amerikai fánkot, most több változatban is megveheted akár az éjszaka közepén is. A kenyerek, péksütik ott sülnek, még melegen haza is viheted.
A bőség zavarában ne felejtsd el hogy a valós cél az, hogy minél olcsóbb legyen az alapanyag, az előállítás és minél gusztusosabb legyen a csomagolás, az illat, sőt ütős legyen a reklám, mivel tonnaszámra szeretnék eladni, extra profit reményében.
Egy kis nyelvtan, azaz nézzük meg a táplálék szó jelentését
„Az élőlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlődését, egészségét biztosítja
Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Naponta elegendő tápanyagú táplálékot kell elfogyasztanunk.” /WikiSzótár.hu/
Ebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy az emberek nagy része inkább eszik, mint táplálkozik. Ma a táplálék választást számtalan tényező befolyásolja, például az ár -érték arány, hogy minél tovább eltartható legyen, minél vonzóbb és trendibb legyen a külseje, minél egyszerűbben és gyorsabban, akár már az utcán az üzletből kilépve is fogyasztható legyen és még a reklámok hatására festett hamis képek is nagy szerepet játszanak.
Pillanatnyi teltségérzetből hiányállapot
Ezek az élelmiszerek bőven tartalmaznak energiaforrást, magas a kalóriaértékük, pillanatnyi teltség érzést okoznak, de nem tartalmaznak valódi építőanyagot és mikrotápanyagokat, melyek nélkül hosszú távon komoly hiányállapotok alakulnak ki a szervezetben.
Ma már bizonyított tény, hogy a legsúlyosabb betegségeket is hiányállapotok okozzák beleértve a rákot, a szív és érrendszeri betegségeket is. A betegségek kialakulásának legfontosabb tényezője az életmód, azon belül is a táplálkozás.
Ma ott tarunk, ha végig megyünk egy kis városon vagy falun, hogy „Született feleségekbe” illő idilli, gyönyörű pázsitok, virágzó fák özöne van az udvarokon, a legkisebb falu is „elvárosiasodott”. Pompáznak a kertek és közben az ott lakók is a közeli nagy áruházakban veszik meg az élelmet.
Vissza a piacra!
Az élő élelmiszerek mire az üzletek polcaira kerülnek, elveszítik tápanyagtartalmuk nagy részét, a mesterségesen érlelt , doppingolt, kifényesített „hófehérke” alma, bár csodásan fest, tápanyagként már nem igazán említhető.
Menjünk vissza a piacokra! Keressük az őstermelőket, köszönjük meg, hogy vannak még emberek, akik a kertjeikben, földjeiken azon dolgoznak, hogy egészséges, vegyszermentes élelmiszereket termeljenek. Válogassunk a bioboltok polcain és nézzük meg, hogy mit veszünk meg és teszünk az asztalunkra.
Ha pedig azt is szeretnéd tudni, Neked, milyen élelmiszereket érdemes választanod ahhoz, hogy egészséges és energikus legyél, gyere el egy anyagcseretípus mérésre, ahol személyre szabott étrendet és átfogó segítséget kaphatsz!
Ha érdekelnek a részletek, kattints IDE!