websikehealthcheck
websikehealthcheck

Blog...

De mi is ez az anyagcseretípus és miért olyan fontos?

Genetikai alapú táplálkozás - Csikós Andrea

Ez nem egy új őrület, táplálkozáskutatók évtizedek óta keresik az okát annak, hogy miért lehetséges az, hogy egyes népcsoportoknál a hús és fehérjék nélkülözése, azaz a vegetáriánus életmód hihetetlen pozitív hatással van az egészségre. Míg más kutatók pl.: Atkins, elképesztő sikereket tudnak felmutatni a húsban, fehérjékben gazdag táplálkozással. Viszont mindkét fél szívesen eltekint attól a ténytől, hogy a sok siker mellett, számtalan sikertelenség is van, sok-sok ember, akik hiába követik az ajánlásokat, mégis egyre rosszabbul lesznek…

Az semmiképp nem lehetséges, hogy mindkét félnek igaza van, és minden embernek egységesen egészséges egy adott táplálkozási forma. Azt a végkövetkeztetést vonhatjuk le, hogy „ami az egyik embernek étek, az a másiknak méreg” Azért a régi mondásainkban, ott van az igazság!

Az anyagcseretípus meghatározása

Az 70-es évek közepén született meg a típusnak megfelelő táplálkozási rendszer, és az évek során egyre kifinomultabb lett. Régen rengeteg kérdésből álló kérdőívvel próbálták kideríteni a típusokat, ami elég problémás volt és tévedésekre adhatott okot. Ma már rendelkezésünkre áll egy zseniális gép, amellyel 100%-os pontossággal tudjuk meghatározni az anyagcseretípust, amely
3 fő faktorból áll:

 • táplálkozási típus 50%
 • hormontipus 40%
 • vércsoport 10%

A százalék értékek mutatják, hogy milyen jelentőségük van az anyagcserédben.

A táplálkozási típus

Meghatározásánál kiderül, hogy az anyagcserédet az autonóm idegrendszered vagy az emésztőrendszered szabályozza. Ez alapján a következő kérdésekre kapsz majd választ:

Milyen élelmiszerek egészségesek számodra? (400 élelmiszerből álló komplett lista)
Egy nap hányszor kell enned?
Valójában mennyit is kellene enned?
Milyen arányban kell fogyasztanod fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag élelmiszereket?

A hormontípus

Ő a beépített hízás felelősöd! Nagyon komolyan kell venni! Meghatározza, hogy mely élelmiszerektől hízol. Ezek a hormontermelő mirigyeket olyan szinten leterhelik, hogy túlsúlyossá és idővel bizony beteggé tesznek. Így ezeket az élelmiszereket a mérés után ki tudod iktatni az étkezésedből, elkerülve az elhízást és a betegségeket, ennek jótékony hatására pedig a kilók hétről-hétre olvadnak majd le rólad. A hormontípusod határozza meg azt is, hogy hogyan és mit sportolj, hogy az valóban eredményes és hatékony legyen.

A vércsoport

Mindössze 10%-ban meghatározó, ezzel már csak finomra hangoljuk az élelmiszerlistádat.

Most egy kis mese következik…

… hogy el tudd képzelni, hogy hogyan alakultak ki a különböző anyagcseretípusok:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az ember, akinek az evolúció során muszáj volt megtanulnia a különböző éghajlatú területeken élni, hiszen ez volt túlélése kulcsa. Alkalmazkodott a környezeti hatásokhoz és az élelmiszer kínálathoz. Gondolj bele, hogy minél északabbra megyünk, a hideg klíma miatt annál kevesebb a zöldség, gyümölcs és gabona. A legszélsőségesebb terület az eszkimók vidéke, ahol viszont sok a hal, a fóka. Ők így sok fehérjét és zsírt esznek, ettől lesznek egészségesek. Ha biogyümölcsöket és teljes kiőrlésű péksütiket adnánk nekik, betegek lennének tőle, mert genetikailag nem ezekhez alkalmazkodtak, nincs rá szükségük.

Ha pedig délre indulunk el, éppen az ellenkezője igaz. Gondolj csak az olaszokra, a sok finom tészta, pizza. Minél délebbre megyünk annál gazdagabb a zöldség, gyümölcs, gabona termés. Dél-Indiában természetes a vegetáriánus életmód, ők így egészségesek.

Ezek az információk beépültek az emberek génjeibe, és a mai napig hordozzuk ezt mi is, hiszen genetikai úton örököltük és örökítjük tovább. A 96 típusvariáció közül Európában mind megtalálható.

A mérés során most már pontosan meg tudjuk határozni a Te típusodat és azt, hogy genetikailag, személyre szabottan, Neked, mi az egészséges ételed.

Ha szeretnél többet tudni a genetikai alapú táplálkozásról, kattints ide!

Csikós Andrea
Csikós Andrea vagyok, fitnesz életmód és táplálkozási tanácsadó. A legkülönbözőbb táplálkozási irányzatokat kipróbáltam, mire a sokadik eredménytelen fogyókúra és módszer után megismerkedtem az anyagcseretípus méréssel. Ezzel pontosan meg tudom mérni, személyre szabottan, hogy kinek mi az egészséges. Az értelmetlen megvonások helyett végre pontosan azt és annyit tudunk adni a szervezetünknek, amire valójában szüksége van. Ezáltal pedig egészségesebb és boldogabb lehetsz!

18 Responses

 1. Hollós szerint:

  Üdvözlöm! Egy állapotfelmérést szeretnék. Nagy a pocakom, és a hátamon a zsír. Más testrészem úgy mond normális. Szeretnék megszabadulni a pocakomtól. Kérnék időpontot a jövöhétre, vagz utána. Köszönöm

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Katalin!
   A privátban megbeszéltek szerint várom szeretettel a mérésre és tanácsadásra.
   Üdvözlettel: Csikós Andrea

 2. Donka Tiborné szerint:

  Kedves Andrea!
  Tudna nekem segiteni, tudna tanácsot, támpontot adni az egészséges fogyáshoz.
  Üdvözlettel Donka Zsuzsa

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Valóban akkor lesz tartós a fogyás, ha az a szervezet számára egészségesen és a legoptimálisabban megy végbe. Mivel nagyon mások vagyunk anyagcserénk szempontjából is, így mindenki számára más az ideális. Speciális gépi mérés segítségével bemérem a táplálkozási típust, hormon típust, szoktam kérni a vércsoportot, valamint kimérem az egyéni érzékenységeket is, ételtesztet készítek, meghatározom a szervezet számára szükséges fehérje-szénhidrát-zsír arányt és ezek figyelembevételével készítek el egy teljesen személyreszabott több mint 400 élelmiszerből álló listát, mely pontosan tartalmazza, hogy melyek lesznek azok az élelmiszerek, melyek a sejtszintű energiát felfelé viszik és jótékonyak és melyek a hízás és betegség faktorok.
   Ebből állítom össze a genetikai igény szerinti étrendet, melynek hatására beáll a vegetatív idegrendszeri és a hormonális egyensúlyi állapot a szervezetben. Így egészségesen, koplalás és kalóriaszámolgatás nélkül lemennek a plusz kilók, az energiaszint pedig megemelkedik. Ez pedig rendkívüli hatással van a mindennapokra, az ember fókuszáltabb lesz, lendületes, változik a kisugárzás, a vitalitás. Nem utolsó sorban pedig az egyensúlyi állapot hatására beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai és olyan dolgok is helyreállhatnak, amelyekkel már akár évek óta együtt élünk.
   Szeretettel várom egy mérésre, nézzük meg, az Ön genetikai igényeit és a személyére szabott, nem standard útmutatással el tudja érni egészségesen, értelmetlen megvonások nélkül az ideális testsúlyt és a magas energiaszintet, immunitást.
   Addigis egy kis segítség, egy pár tipp az egészséges táplálkozáshoz, energiaszintnöveléshez:
   https://taplalkozas-eletmod.hu/101-tipp-hogy-noveld-az-energiaszinted/
   Üdvözlettel: Csikós Andrea

 3. Barináné Csordás Zsuzsanna szerint:

  Kedves Andrea!
  Nem fogyni szeretnék, ha Nem életmódot váltani, mert szerintem s hormonjaim nem jól működnek. Tudna nekem ebben segíteni?

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Zsuzsanna! A Genetikai alapú táplálkozás nem is a fogyásról szól, annál jóval több. Egyensúlyi állapotot állítunk be a szervezetben, vegetatív idegrendszeri és hormonális egyensúlyi állapotot, melynek beáltával a szervezet energiaszintje felmegy az ideális testsúly pedig beáll. Az életmódváltásban, a táplálkozás saját genetikai igény szerinti beállításában, ezáltal az egyensúlyi állapot elérésében, hatékonyan tudok segíteni. Itt találja csomag ajánlatokat:https://taplalkozas-eletmod.hu/arak/

 4. Kuróczi Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm Kedves Andrea. 15éve élek endometriózissal. Egy hete műtöttek. Eddig is figyeltem a táplálkozásra mivel bél érintettségü az endometriozis. Ebben az esetben is tud a segítségemre lenni?
  Köszönöm válaszát.

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Zsuzsanna!

   Sokan fordulnak hozzám hasonló problémával. Hatékonyan tudok segíteni ilyen esetben is a fogyásban és az egyensúly beállításában. A genetikai alapú táplálkozással vegetatív idegrendszeri és hormonális egyensúlyi állapotot állítunk be a szervezetben, melynek hatására a test elengedi a beraktározott zsírokat, valamint megemelkedik a sejtszintű energia, a vitalitás szint, ami igazából mindenre kihat az életünkben. Az eredény tartós és nem a koplalásról szól. Pontosan beállítom a fehérje-zsír-szénhidrát arányt valamint a mérések alapján a szervezet pontos genetikai igényét, melyet egy személyre szabott élelmiszerlistában adok át, melyből kiderül, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyek hormonális hízást okoznak és melyek azok, amelyek a sejtszintű energiát emelik és jótékonyak. Genetikai étrendet készítek és megtanítom a tanácsadáson, hogy hogyan kell ezt alkalmazni.

   A csomagajánlatokat itt találja: https://taplalkozas-eletmod.hu/arak/

   Ebben az esetben az alap csomagot nem javaslom, mert abban nincsen genetikai étrend és az nagyon fontos ahhoz, hogy pontosan személyre szabjuk és beállítsuk az Önnek megfelelő arányú és mennyiségű táplálkozást. A médium, prémium vagy prémium plusz program lenne jó. Nézegesse meg őket.

   Az alábbi telefonszámon tud hívni és egyeztessünk egy időpontot Önnek! 30-776-3674

   Várom szeretettel! 🙂

   Csikós Andrea

 5. Balczó Andrea szerint:

  Kedves Andrea, Alapcsomag felmérésre jelentkezés a nyár vége felé.

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Andrea!

   Köszönöm szépen a jelentkezését! Az alábbi telefonszámon tud hívni amikor aktuális lesz és egyeztetünk egy időpontot Önnek.
   Várom szeretettel! 🙂
   Csikós Andrea
   30-776-3674

 6. Nèmeth Magdolna szerint:

  Kedves Andrea! Mennyibe kerül ez a tanàcsadàs? Üdv Nèmeth Magdi

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Magdi!
   A programokat és árakat itt találja: https://taplalkozas-eletmod.hu/arak/
   Nézeggesse meg őket, az alábbi telefonszámon tud hívni és egyezetessünk Önnek egy időpontot!
   Várom szeretettel!
   30-776-3674
   Üdv.: Csikós Andrea

 7. Szegedi Ida szerint:

  Tisztelt Andrea!Èdesanyàm időskori gondjai amit szeretnék segitsèggel orvosolni ha lehet! köszönöm

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Ida!
   Nem derül ki hozzászólásából, hogy mi a probléma, mit jelentenek az időskori gondok. Én a táplálkozás beállításban tudok segíteni és ezáltal az energiaszint növelésében, az egyensúly beállításában, mely jótékonyan tud hatni a szervezetünk működésére és öngyógyító mechanizmusainkra. Ehhez természetesen be kell tartani a genetiaki igény szerint összeállított élelmiszerlistát és a kimért helyes arányú táplálkozást.
   Az alábbi telefonszámon tud hívni:
   30-776-3674
   Üdvözlettel: Csikós Andrea

 8. Piroska szerint:

  Kedves Andrea! Segitségét szeretnem kérni a súlycsökkentéshez.

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Piroska!

   Az anyagcseretípus mérésről itt olvashat: https://taplalkozas-eletmod.hu/de-mi-is-ez-az-anyagcseretipus-es-miert-fontos/

   A saját és az ügyfeleim életét is gyökeresen változtatta meg a genetikai alapú táplálkozás, erről visszajelzéseket a saját történetemet itt tudja elolvasni:

   https://taplalkozas-eletmod.hu/velemenyek/

   https://taplalkozas-eletmod.hu/csikos-andrea/

   Az árakat, csomagajánlatokat itt találja: https://taplalkozas-eletmod.hu/arak/

   Ha plusz kiló van és esetleg egészségügyi probléma is, akkor a nagyobb programokat javaslom, mert ezekben már van genetikai étrend, ami nagyon fontos ahhoz, hogy pontosan személyre szabjuk és beállítsuk az Önnek megfelelő arányú és mennyiségű táplálkozást.

   A Médium programmal már jól el lehet indulni, tartalmazza a típusok, a test makrotápanyag arányainak kimérést, élelmiszerlistát, genetiaki étrendet, egy kisebb ételteszet is.

   A prémium programok ezek mellett visszamérést is tartalmaznak, (melynek alap ára: 15.000.-Ft ) tehát 2 konzultációt, vitamin és étrendkiegészítő ajánlást valamint egy nagyobb ételtesztet is. Ár-érték arányban ezek a legkedvezőbbek. A prémium plusz programban pedig 2 hetes genetikai étrend van.

   Az a tapasztalatom, hogy az ügyfelek szívesen jönnek vissza, mert szeretnék tudni és látni a változásokat és én is a visszamérés során tudom leellenőrizni a táplálkozást. Ezért a prémium programok a legnépszerűbbek. Nézegesse meg őket!

   Az alábbi telefonszámon tud hívni és egyeztessünk egy időpontot Önnek!
   Ha nem tudom felvenni, vissza fogom hívni!

   Várom szeretettel! 🙂
   Csikós Andrea

 9. Rezsek Mónika szerint:

  Kedves Andrea! Szeretném megkérdezni, hogy gyógyszeresen kezelt 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás valamint pajzsmirigybetegség esetén is elvégezhetőek a vizsgálatok? Illetve mennyire befolyásolják a szedett gyógyszerek a vizsgálatok eredményét? Köszönöm a választ. Üdvözlettel, R. Mónika

  1. Csikós Andrea szerint:

   Kedves Mónika!
   A gyógyszeres kezelés és az említett betegségek nem befolyásolják az anyagcseretípus mérés eredményét. Az anyagcsere és a hormonális alapú betegségek kialakulása nagyban összefügg a táplákozásunkkal. Így ennek rendbetétele ilyen esetekben különösen fontos. Várom szeretettel egy mérésre és tanácsadásra! Bejelentkezés: 30 776 3674
   Üdvözlettel: Csikós Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük