Blog...

De mi is ez az anyagcseretípus és miért olyan fontos?

Genetikai alapú táplálkozás - Csikós Andrea

Ez nem egy új őrület, táplálkozáskutatók évtizedek óta keresik az okát annak, hogy miért lehetséges az, hogy egyes népcsoportoknál a hús és fehérjék nélkülözése, azaz a vegetáriánus életmód hihetetlen pozitív hatással van az egészségre. Míg más kutatók pl.: Atkins, elképesztő sikereket tudnak felmutatni a húsban, fehérjékben gazdag táplálkozással. Viszont mindkét fél szívesen eltekint attól a ténytől, hogy a sok siker mellett, számtalan sikertelenség is van, sok-sok ember, akik hiába követik az ajánlásokat, mégis egyre rosszabbul lesznek…

Az semmiképp nem lehetséges, hogy mindkét félnek igaza van, és minden embernek egységesen egészséges egy adott táplálkozási forma. Azt a végkövetkeztetést vonhatjuk le, hogy „ami az egyik embernek étek, az a másiknak méreg” Azért a régi mondásainkban, ott van az igazság!

Az anyagcseretípus meghatározása

Az 70-es évek közepén született meg a típusnak megfelelő táplálkozási rendszer, és az évek során egyre kifinomultabb lett. Régen rengeteg kérdésből álló kérdőívvel próbálták kideríteni a típusokat, ami elég problémás volt és tévedésekre adhatott okot. Ma már rendelkezésünkre áll egy zseniális gép, amellyel 100%-os pontossággal tudjuk meghatározni az anyagcseretípust, amely
3 fő faktorból áll:

  • táplálkozási típus 50%
  • hormontipus 40%
  • vércsoport 10%

A százalék értékek mutatják, hogy milyen jelentőségük van az anyagcserédben.

A táplálkozási típus

Meghatározásánál kiderül, hogy az anyagcserédet az autonóm idegrendszered vagy az emésztőrendszered szabályozza. Ez alapján a következő kérdésekre kapsz majd választ:

Milyen élelmiszerek egészségesek számodra? (400 élelmiszerből álló komplett lista)
Egy nap hányszor kell enned?
Valójában mennyit is kellene enned?
Milyen arányban kell fogyasztanod fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag élelmiszereket?

A hormontípus

Ő a beépített hízás felelősöd! Nagyon komolyan kell venni! Meghatározza, hogy mely élelmiszerektől hízol. Ezek a hormontermelő mirigyeket olyan szinten leterhelik, hogy túlsúlyossá és idővel bizony beteggé tesznek. Így ezeket az élelmiszereket a mérés után ki tudod iktatni az étkezésedből, elkerülve az elhízást és a betegségeket, ennek jótékony hatására pedig a kilók hétről-hétre olvadnak majd le rólad. A hormontípusod határozza meg azt is, hogy hogyan és mit sportolj, hogy az valóban eredményes és hatékony legyen.

A vércsoport

Mindössze 10%-ban meghatározó, ezzel már csak finomra hangoljuk az élelmiszerlistádat.

Most egy kis mese következik…

… hogy el tudd képzelni, hogy hogyan alakultak ki a különböző anyagcseretípusok:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az ember, akinek az evolúció során muszáj volt megtanulnia a különböző éghajlatú területeken élni, hiszen ez volt túlélése kulcsa. Alkalmazkodott a környezeti hatásokhoz és az élelmiszer kínálathoz. Gondolj bele, hogy minél északabbra megyünk, a hideg klíma miatt annál kevesebb a zöldség, gyümölcs és gabona. A legszélsőségesebb terület az eszkimók vidéke, ahol viszont sok a hal, a fóka. Ők így sok fehérjét és zsírt esznek, ettől lesznek egészségesek. Ha biogyümölcsöket és teljes kiőrlésű péksütiket adnánk nekik, betegek lennének tőle, mert genetikailag nem ezekhez alkalmazkodtak, nincs rá szükségük.

Ha pedig délre indulunk el, éppen az ellenkezője igaz. Gondolj csak az olaszokra, a sok finom tészta, pizza. Minél délebbre megyünk annál gazdagabb a zöldség, gyümölcs, gabona termés. Dél-Indiában természetes a vegetáriánus életmód, ők így egészségesek.

Ezek az információk beépültek az emberek génjeibe, és a mai napig hordozzuk ezt mi is, hiszen genetikai úton örököltük és örökítjük tovább. A 96 típusvariáció közül Európában mind megtalálható.

A mérés során most már pontosan meg tudjuk határozni a Te típusodat és azt, hogy genetikailag, személyre szabottan, Neked, mi az egészséges ételed.

Ha szeretnél többet tudni a genetikai alapú táplálkozásról, kattints ide!

Csikós Andrea
Csikós Andrea vagyok, táplálkozási szakértő. A legkülönbözőbb táplálkozási irányzatokat kipróbáltam, mire a sokadik eredménytelen fogyókúra és módszer után megismerkedtem az anyagcseretípus méréssel. Ezzel pontosan meg tudom mérni, személyre szabottan, hogy kinek mi az egészséges. Az értelmetlen megvonások helyett végre pontosan azt és annyit tudunk adni a szervezetünknek, amire valójában szüksége van. Ezáltal pedig egészségesebb és boldogabb lehetsz!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk a látogató élményének javítását segítő "sütiket" használunk. Elfogadod? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás